Van der Giessen-de Noord was een Nederlandse scheepswerf met de grootste overdekte scheepshelling van Europa, opgericht in 1820. Locaties van de werven van Van der Giessen-de Noord waren te vinden in Krimpen aan den IJssel (civiele schepen) en Alblasserdam, waar bij van der Giessen-de Noord Marinebouw (GNM) de polyester mijnenjagers van de Alkmaar-klasse zijn gebouwd. Ook heeft GNM voor de Koninklijke Marine de nodige landingsboten geleverd. Voor Indonesië werden tevens een aantal - voor werk in de tropen - aangepaste mijnenjagers gebouwd. Daarnaast werd op de locatie Alblasserdam scheepsreparatie gedaan in het segment Kleine handelsvaart (KHV). De afdeling pijpfitterij is tbv de scheepsnieuwbouw jaren gevestigd geweest in Alblasserdam, totdat de gehele werkmaatschappij naar Krimpen aan den IJssel verplaatst is. Van der Giessen-de Noord werd in 1997 overgenomen door IHC Caland en in 2003 geliquideerd.

De locatie Alblasserdam werd, nadat het Kroatische scheepsreparatie en staalbouwbedrijf NMC zich op het terrein gevestigd had, na enkele jaren van min of meer leegstand overgenomen door Oceanco, een werf die luxe jachten bouwt. Bij de werven van Van der Giessen-de Noord zijn vele typen schepen gebouwd, zoals binnenvaartschepen, vrachtschepen, motortankers, veerboten en roll-on roll-off schepen gebouwd. Men moest het bij van der Giessen-de Noord vooral hebben van innovatieve scheepsontwerpen; hiervan zijn er dan ook vele gebouwd.De laatste jaren was de productie enorm afgenomen door de grote concurrentie uit het buitenland, vooral in Azië.

Zoals bijna alle (voormalige) scheepswerven in Alblasserdam had ook Van der Giessen-de Noord een eigen visvereniging. Hengelvereniging De Noord is opgericht in 1952 en bestaat nog steeds als een weliswaar kleine visvereniging. Vroeger moesten de leden door hun werk verbonden zijn aan de scheepswerf, maar tegenwoordig is dat niet meer zo.

De leden van hengelvereniging De Noord vissen jaarlijks 18 wedstrijden in een zogenaamde zomeravond competitie, waarvan de beste 12 wedstrijden tellen voor het eindklassement. Jaarlijks wordt ook een kasconcours vervist om de J.U. Smit bokaal. Een oude traditie wordt in ere gehouden door het jaarlijks vissen om de vakantiebeker. De J.A. Dekker bokaal, vernoemd naar een van de oud voorzitters van de vereniging. Deze traditie komt voort uit de historie van de oude scheepswerf, waarbij jaarlijks bij aanvang van de fabrieksvakantie een viswedstrijd werd georganiseerd.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb